Stationära datorer

För dig som inte behöver en dator som du kan ta med dig, eller som redan har en sådan men kräver en lite stadigare dator med högre prestanda, passar en stationär dator bra. Stationära datorer passar också bättre än bärbara datorer om du ska jobba länge framför dem. Stationära datorer är nämligen mer anpassade när det gäller tangentbord, möss och skärm. Idag finns ett enormt utbud av stationära datorer, varför det kan vara rätt svårt att välja. Läs vår guide nedan om hur du väljer den bästa stationära datorn för just dig.

Vad ska du använda din stationära dator till?

Stationära datorer har som sagt mycket högra prestanda än bärbara. De rymmer mer, de kan hantera större filer och grafik mycket bättre och de håller som regel längre. Dessutom brukar de också ha större processorer, varför det går mycket snabbare att använda dem. Om du jobbar med bildbehandling, komplicerade layouter eller om du producerar musik, ja då är en stationär dator det självklara valet. Stationära datorer är också mycket bättre lämpade till avancerade spel, som World of Warcraft och liknande. Skriv upp precis vad du ska använda datorn till och, ifall du är kunnig, vilket RAM-minne som behövs, hur avancerat grafikkortet måste bara, vilken hårddisk som krävs och så vidare.

Ifall du i tillägg vill ha datortillbehör kan det vara smart att köpa de samtidigt som du köper den stationära datorn. Ibland kan man nämligen få lite rabatterat pris på extraprylarna, om man köper dem samtidigt som den stationära datorn.

Var hittar man stationära datorer?

Stationära datorer hittar du lite varstans, både i mindre databutiker, hos stora elektronikedjor och på internet. Om du söker billiga stationära datorer rekommenderas särskilt internet, då priserna brukar vara mycket lägre här. Nätbutiker slipper nämligen en hel del av de kostnader som vanliga fysiska butiker måste lägga ut, som för butikslokaler och en massa personal. Elgiganten, OnOff och MediaMarkt är exempel på fysiska elektronikkedjor, medan Netonnet och Komplett.se är butiker online.

Priset för en stationär dator kan överlag variera kraftigt, från bara några tusenlappar till flera tiotusentals kronor. När det gäller stationära datorer får du enkelt sagt det du betalar för, men de flesta datoranvändare klarar sig med ganska lite. Det är som sagt då du jobbar med större program och filer som en riktigt kraftig dator behövs, och då får du så klart betala därefter. Idag kan du dock som vanlig konsument komma under med cirka 3000-5000 kronor för en mycket bra dator. Ännu billigare blir det om du bygger själv, se avsnittet nedan.

Att bygga stationära datorer själv

Det är inte helt ovanligt att bygga egna stationära datorer där man själv sätter ihop en dator som passar precis efter de egna behoven. Stationära datorer kan på det viset bli mycket billiga och samtidigt bli enormt kraftiga. Om du ska bygga din egen stationära dator är det dock viktigt att du vet vad du pysslar med, annars kan det bli mycket svårt. Ta hjälp av en kunnig fackman eller vän som är insatt i ämnet.