RAM-minne

För de som inte är helt insatta i datavärlden dyker det ofta upp uttryck som man inte har någon aning om vad de betyder. Det pratas om processorer, fläktar, skärmars ljusstyrka och hårddiskar. RAM-minne är ett sådant begrepp som inte alla har koll på.

Vad är ett RAM-minne?

Bokstäverna RAM står för Random Acess Memory. RAM-minnet är helt enkelt arbetsminnet i datorn, det som till exempel gör att du kan sitta och skriva ett word-dokument utan att spara det. Man kan nästan säga att RAM-minnet är som datorns närminne. Det behövs mer RAM-minne om du har många dokument och program igång, än om du bara har ett par. Olika datorer behöver olika mycket RAM-minne. Du bör satsa på att ha minst 1024 RAM, då bör du klara dig gott och väl. Om du vill veta vilket RAM minne som just din dator har kollar du i produktspecifikationen. Här står det alltid hur mycket minne din dator har.

Uppgradera RAM-minnet

Det går också att uppgradera RAM-minnet om du upplever att du skulle behöva mer. När du ska uppgradera ett RAM-minne måste du först kontrollera om det nya minnet passar till just din dator. Då använder man sig av en minneskonfigurator. I denna fyller du i vem som har tillverkat datorn, vilken modell du har, systemtyp och artikelnumret till originalsystemet. Då får du reda på om ett visst RAM-minne passar just din dator eller inte. Det är inte speciellt svårt att byta RAM-minne själv, men om du känner dig osäker ska du naturligtvis alltid kontakta någon som är duktig på datorer. Stationära datorer är det ännu enklare att byta RAM-minne på.

Var kan man köpa nytt RAM-minne?

Som med de flesta andra produkter så är det billigast att köpa ett nytt RAM-minne online. Det finns mängder av företag online som säljer RAM-minnen och andra datatillbehör. Netonnet, OnOff, Dustin Home och Dell är bara ett axplock. Se gärna till att jämföra priserna hos de olika butikerna med varandra innan du bestämmer dig för vilket RAM-minne du ska köpa. Det finns bra sajter för prisjämförelser, som Kelkoo och Pricerunner. Här skriver du inte exakt vilken typ av RAM-minne som du är ute efter och sajten söker sedan upp de billigaste webbutikerna åt dig. Notera att det tillkommer priser för frakt och ibland betalning när du köper ett RAM-minne online. Behöver du ditt nya minne med en gång är det bättre att vända sig till en fysisk butik, då det även är några dagars leveranstid på beställningar över nätet.

Begagnade RAM-minnen

Det går också att köpa begagnade RAM-minnen på annonsportaler som Blocket och auktionssajter som Tradera. Kom dock ihåg att garantierna blir mindre, även om du får ett billigare pris. Ett RAM-minne behöver visserligen inte vara dåligt bara för att det är begagnat, men på mellan privatpersoner finns det inte lika många regler att falla tillbaka på. Om du skulle köpa ett RAM-minne av en privatperson som inte fungerar, kan det vara mycket svårt att bevisa att det inte är du som har gjort sönder det.