Datortillbehör

När du har införskaffat en dator brukar det inte sluta riktigt där. Ofta behövs det en del datortillbehör. Man kan behöva allt möjligt som komplement till datorn, från musmattor till dataväskor och skrivare. Köper du en bärbar dator kan du i och för sig klara dig bara med den, men om du ska sitta längre stunder vid din laptop eller om du har köpt en stationär dator kan det behövas en del.

Olika typer av datortillbehör

För det första behöver du troligtvis ett bra tangentbord, som tillåter många långa timmar framför dataskärmen. Andra praktiska datortillbehör kan vara en datamus och en musmatta. De som tänker framåt väljer också ofta att köpa datortillbehör i någon form av databackup, som externa hårddiskar, USB minnen eller CD- och DVD-skivor att bränna ned filer på. Då minskar risken för att du ska förlora viktiga filer om datorn kraschar.

Ska du lyssna på musik eller se på film i din dator? Då införskaffar sig de flesta datortillbehör i form av någon extra ljudanläggning. Att lyssna genom datorns egna högtalare brukar inte fungera så bra. En del vill också använda sin dator att ringa med, som med gratisprogrammet Skype. I detta fall behöver du datortillbehör som headset.

Datortillbehör som skrivare, bläck- eller laserpatroner och skrivarpapper kan vara bra att ha. På det viset kan du skriva ut dokument och bilder på hemmaplan. Detta kan vara en lite dyrare investering, men klart värt det.

Var hittar man billiga datortillbehör?

Det bästa stället att leta på om du vill hitta bra och billiga datortillbehör är på internet och olika webbutiker. Butiker online har nämligen möjlighet att hålla kostnaderna nere, då de slipper många stora kostnader som butikslokaler och butikspersonal. Det finns gott om seriösa och rekommenderade butiker online som säljer datortillbehör. Några exempel är Netonnet, Komplett, OnOff och DustinHome. Här hittar du mängder av olika datortillbehör, både välkända och mindre kända märken. Köper du dina datortillbehör från en butik online kan du också känna dig trygg med att det inte är kopior eller produkter av dålig kvalité.

Men det finns andra ställen online att köpa datortillbehör på, än i webbutiker. På annonsportaler som Blocket och Eniro och på auktionssajter som Tradera och Budera hittar du mängder av billiga datortillbehör. Nackdelen är dock att det vanligtvis är privatpersoner som annonserar ut produkterna, eller företag som du inte har någon större kännedom av. Gör det till en regel att aldrig köpa dyrare produkter från privatpersoner, om du inte väljer att hämta upp dem direkt hos säljaren. Risken för att du ska få felaktiga eller falska datortillbehör är nämligen lite för stor, då du inte vet vem säljaren är. Datortillbehör som inte fungerar som de ska kan göra din dator sämre, eller i värsta fall förstöra den.

Du hittar naturligtvis datortillbehör i vanliga elektronikbutiker också och här får du fördelen av att kunna prata med en kunnig säljare. Om du känner dig osäker på datorer och liknande produkter rekommenderas att du talar med en fackman, så att du får med dig rätt produkt hem som passar din dator.