Datorskärm

En bra datorskärm kan göra mycket för din dator. Det finns mängder av olika datorskärmar som skiljer sig åt i storlek, kvalité och mycket annat. Det viktiga när du ska välja en datorskärm är att först fundera över vilka behov du har och vilka krav du ska ställa på dataskärmen. Har du tänkt att i huvudsak surfa? Eller skriver du mycket? Jobbar du mycket med bilder och grafik? Skriv en lista på vad du ska använda din dator till och ta sedan med den till en försäljare, så kan de hjälpa dig att hitta rätt datorskärm.

Var hittar jag datorskärmar?

Som med mycket annat är det bästa stället att utgå ifrån internet. Här hittar du mängder av olika sorters datorskärmar till lika många priser. Det finns också mängder av återförsäljare av datorskärmar så det gäller att hålla tungan rätt i munnen när du ska hitta den bästa. Blocket och Tradera har också många datorskärmar att välja mellan, men då ska du komma ihåg att du köper från privatpersoner vilket medför en större risk än om du köper från en riktig webbutik. Betala aldrig i förväg för ett så stort inköp av en privatperson.

Vad ska man tänka på när man köper en datorskärm?

Om du köper din datorskärm hos en webbutik ska du alltid kontrollera vad fraktkostnader och leveranstider blir. Kolla också upp om du behöver extra försäkring till datorskärmen. Så fort det är något i köpvillkoren eller i produktbeskrivningen som du inte förstår, kontakta butiken och be dem förklara. Vissa datorskärmar behöver också extra tillbehör, som fästen och liknande.

Ska du jobba mycket framför din datorskärm kan det vara bra med exempelvis ett vridbart bord eller olika typer av väggfästen. Detta kan också vara smart om du har tänkt använda datorn för att se på film eller tv med. En annan sak att tänka på när det gäller datorskärmar är vilken ljusstyrka som du vill ha. Man mäter skärmens ljusstyrka i cd/m2, vilket betyder candela per kvadratmeter. Ju högre värdet är, desto starkare ljusstyrka har skärmen. Hur stor ljusstyrka du behöver beror på hur ljust rummet som datorskärmen ska vara i är. Det är inte bra att ha för svag ljusstyrka, då det innebär att du måste sitta och kisa framför datorskärmen, vilket är dåligt både för nacke och för ögon.

Om du ser till att köpa en bra datorskärm av hög kvalité kan den hålla många år framöver. På det viset behöver du inte köpa ett helt datorpaket nästa gång det är dags, utan behöver bara köpa själva datorn. Vi rekommenderar som sagt att du skriver en typ av checklista innan du ger dig ut för att köpa en datorskärm. Använder du dig dessutom av prisjämförelsesajter på internet innan du bestämmer dig är det ännu större chans att du hittar ett fördelaktigt pris. På internet och i datatidningar kan du också hitta tester av olika dataskärmar, där man listar för- och nackdelar med olika skärmar. Ta gärna hjälp av sådana, speciellt om du inte är så kunnig på området.