Datorer

Idag har i stort sett alla hushåll i Sverige en egen dator, eller tillgång till en. Datorer används för att utföra diverse beräkningar och behandla data på ett mycket snabbare sätt än om en människa skulle göra det. Maskiner som hjälper till med beräkningar är ingen ny uppfinning, då räknemaskiner har funnits i hundratals år. Det var dock under 1900-talet som de först blev elektriska. Våra allra första datorer baserades på vakuumrör. Bell Labs uppfann 1948 transistorn som blev grunden för de efterföljande datorerna. Ett annat stort genombrott när det gäller datorer inträffade 1958. Då lyckades man nämligen uppfinna det som kallas den integrerade kretsen. I början av 80-talet hade denna utvecklats till att kunna innehålla flera miljoner transistorer på ett enda integrerat kretskort och vi fick nu datorer som var tillräckligt små för att man skulle kunna börja använda dem i hemmen. Hemdatorn var uppkommen!

Olika typer av datorer

Det finns många olika typer av datorer, som stationära datorer, bärbara datorer och handdatorer. Den modell av stationära datorer som är vanligast i dag är den så kallade ”tower”, som alltså står upprätt. Tidigare satt datorn ofta liggande under bildskärmen. Stordatorer finns också i flera varianter och det finns datorer som är så stora att de fyller ett helt rum.

Vilka datorer rekommenderas?

Vilka typer av datorer som passar olika människor är naturligtvis beroende av vilka behov som finns. Stationära datorer fungerar utmärkt om du inte har tänkt förflytta dig med datorn, och om du vill ha en dator med mycket prestanda. Det ryms nämligen mer i datorer av det stationära slaget, än i bärbara datorer. En bärbar dator, eller laptop som det också kallas, är däremot utmärkt om du vill kunna jobba, surfa, lyssna på musik och se på film på massor av olika platser.

Priset på datorer

Priset på datorer varierar naturligtvis beroende av hur avancerad datorn är. En dator kan kosta flera tiotusentals kronor, men de flesta klarar sig undan betydligt billigare än så. Många datorer som finns på marknaden idag kostar inte mer än 5000 kronor. Det går också att komma billigare undan om du väljer att köpa begagnade datorer eller om du bygger ihop din egen dator. Sistnämnda kan låta krångligt, men är ändå inte speciellt avancerat om du får lite hjälp. På det viset får du en dator som inte bara är billig, utan som också följer dina behov och önskemål till punkt och pricka.

Hur vet man vilken dator man ska välja?

Sätt dig ned och fundera över vilka behov du har på en dator. En del använder datorer mest till att surfa och kanske skriva på, medan andra behöver avancerad prestanda på grund av sitt jobb eller om de spelar mycket dataspel. Om du definierar vad du har för krav på en dator blir det lättare att rådgöra med en försäljare om vilka datorer som kan passa just dig. Se till att jämföra priserna på datorerna också innan du väljer vilken du ska köpa, det kan nämligen skilja ganska mycket mellan olika märken och modeller.