Bygg din egen dator

Vill du komma billigt undan när det gäller datorer? Bygg din egen dator! Låt dig inte skrämmas av att det verkar svårt att bygga din egen dator, det är inte lika avancerat som det kan verka. Du kan dock inte vara helt nybörjare och behöver förmodligen hjälp av någon som har byggt egna datorer tidigare. Bygger du din egen dator får du helt enkelt en dator som passar just dig och dina behov, samtidigt som det blir billigare än att köpa en färdig. Här nedan ska vi lista några av de saker som du ska tänka på.

  • Moderkortet

Moderkortet är det viktigaste när du ska bygga din egen dator och kräver noggranna val. En del moderkort har sådant som ljud, grafik och nätverk inbyggda i sig, medan andra inte har det. Bygg din egen dator med ett moderkort som passar vad du har tänkt använda datorn till. Många moderkort är anpassade så att de ska fungerar med en viss processor. När du bygger din egen dator med moderkort ska du också se vilken busshastighet som moderkortet har, det avgör nämligen hur snabbt data kommer att röra sig.

  • Processorn

När du bygger din egen dator är även processorn mycket viktig och brukar jämföras med datorns hjärna. Alla beräkningar som görs i din egenbyggda dator är det processorn som ligger bakom. Klockfrekvens är benämningen på den hastighet som processorn utför dessa beräkningar i. Normalt mäts dessa i megahertz, mHz. När du bygger din egen dator måste du också ha en processorfläkt som kyler ner processorn så att den inte överhettas.

  • RAM-minnet

Nummer tre i processen över ”Bygg din egen dator” är minnet. Det spelar ingen roll hur snabb en dator är om den inte kan minnas vad den har gjort! RAM betyder Random Access Memory och används för att lagra data för pågående processer temporärt. Ju större RAM minne du lägger in när du bygger din egen dator, desto mindre vanligt minne behöver du för att lagra data permanent. På det viset bygger du en dator som kan arbeta ännu fortare.

  • Hårddisken

När du bygger din egen dator måste du alltså ha mer minne än RAM minnet, annars tappar du allt arbete när du stänger av datorn. Bygg därför din egen dator med en stor hårddisk, så kan du lagra mer. Minnet på hårddisken mäts i Gigabyte, GB.

  • Bygg din egen dator – övriga komponenter

Övriga saker som du ska ha i åtanke när du bygger din egen dator är nätaggregat, som ger energi till din dator. Här måste du kontrollera så att du har korrekt spänning för moderkort och processor. Bygg din egen dator med ett bra grafikkort så att du till exempel kan spela spel eller hantera andra typer av grafik. Innan du väljer vilket grafikkort som du ska bygga in i din egen dator måste du tänka efter vad du ska använda datorn till. Olika grafikkort ger nämligen stöd till olika typer av grafik. Sist men inte minst är ljudkortet viktigt när du bygger din egen dator. En del moderkort har inbyggt sådant, men inte alla.